Bibliotek

Skrevs det böcker om flygmaskiner redan på 1700-talet? Ja visst. Flygvapenmuseums bibliotek har ett exemplar av den fantastiska boken Then Engelske Flygarens resebeskrifning från 1762 och mycket mer förstås.

Flygvapenmuseums bibliotek ligger i anslutning till arkivet och är ett specialbibliotek för litteratur om flyg och flyghistoria. Här kan du läsa svenska och utländska böcker om flygets framsteg – från de allra första försöken fram till idag.

På de över 1 000 hyllmetrarna hittar du också en stor samling av böcker om uniformer, om världskrigen, om krigsmateriel, om kvinnor i försvaret och många andra ämnen. Här finns militära instruktionsböcker, beskrivningar och reservdelskataloger. Bland hyllorna hittar du också en mängd utländska och svenska tidskrifter.

Läsa på plats

Du kan inte låna hem böckerna. Beställ det du vill läsa av bibliotekets personal, eller välj själv från hyllorna. Slå dig sedan ner i en bekväm fåtölj eller vid någon av de fyra läsplatserna.

Det går också bra att göra ett fjärrlån. Då beställer du böcker eller kopior av artiklar genom ditt lokala bibliotek och läser där istället.

Sök i katalogen

I biblioteket finns cirka 20 000 böcker och 700 tidskrifter. Om du vill söka bland alla böcker, kan du göra det i bibliotekets katalog eller via den nationella söktjänsten Libris. För att bara se Flygvapenmuseums böcker på Libris, kan du ange bibliotekskoden Flmu i din sökning.

Du kan också söka via Sondera – en webbsida som visar flera stora arkiv och databaser på samma gång.

Bibliotekets historia

Grunden till Flygvapenmuseums boksamling är överste Bill Bergmans privata bibliotek, som Försvarets materielverk köpte och skänkte till museet i mitten på 1970-talet. Ungefär tio procent av de böcker som finns i biblioteket i dag kommer ursprungligen från Bill Bergmans boksamling.

Beställning av kopior

Från biblioteket kan du beställa papperskopior av artiklar för eget bruk. Prislista för papperskopior finns att läsa här.

Ofta tar det en stund att ta fram material, så om du har specifika önskemål är det bra att kontakta bibliotekarien innan ditt besök – kontaktuppgifter hittar du här nedanför.

Skänka till biblioteket?

Museet tar emot litteratur, men först behöver personalen veta vad det är för att kunna svara på om det går att ta emot. Om du vill skänka något till biblioteket – hör av dig först och kolla!

Öppettider

Se bibliotekets öppettider här. 

Kontakt

Om du har frågor om biblioteket, e-posta till bibliotek@flygvapenmuseum.se eller ring 013-495 97 02.

Länkar till andra sidor med relaterad information