Tillgänglighet

Flygvapenmuseum ska vara intressant, roligt och givande för alla oberoende av förkunskaper, ålder och intressen. Alla publika lokaler kan nås av besökare med olika funktionsvariationer. Personalen arbetar ständigt med att höja graden av tillgänglighet.

Nedsatt hörsel

Flygvapenmuseums museilärare, som håller i de guidade visningarna på museet, använder röstförstärkare. Du som använder hörapparat kan låna en trådlös mottagare med halsslinga. Flygvapenmuseums hörsal The Saab Wing är utrustad med teleslinga.

I science centret Flyglabbet kan ljudnivån ibland vara hög. Vissa dagar pågår restaureringsprojekt i museet, vilket kan upplevas bullrigt och störande. Kontakta museet för att få aktuell information inför ditt besök. Buller från fläktar och andra installationer ligger under tillåtna gränsvärden.

Nedsatt rörelseförmåga

Intill Flygvapenmuseums huvudentré finns två parkeringsplatser för fordon med handikapptillstånd. Det går att köra bil ända fram till entrén för av- och påstigning. Såväl inne i museet som utanför finns flera sittplatser för vila eller i väntan på skjuts.

Du som använder rullstol eller permobil kan ta dig runt i museets alla utställningar och publika ytor. Det gäller även i hörsalen The Saab Wing, där inredningen är flexibel. Flygvapenmuseums handikapptoaletter hittar du vid kapprummet, i restaurangen och i Flyglabbet. Dörröppningarna är 90 centimeter breda och båda toaletterna är försedda med larm.

Ett undantag är Gripensimulatorn då den befinner sig på ett podium, och man klättrar i och ur simulatorn med hjälp av en stege. 

Det finns inga trösklar i byggnaden och de flesta dörrar är antingen uppställda eller öppnas automatiskt när du trycker på en så kallad armbågskontakt. Mellan våningsplanen finns en hiss med dörrmåttet 130 centimeter. Det finns en rullstol och en rullator för utlåning. Dessa går inte att boka i förväg.

Nedsatt syn

Delar av Flygvapenmuseums utställningar kan upplevas som mörka. Det gäller främst utställningarna om kalla kriget och om den nedskjutna och bärgade DC-3:an, samt inne i Gripensimulatorn. Du som har ledarhund får ta med den in i museet. I receptionen finns förstoringsglas och ficklampa att låna.

Rökning

Det är förbjudet att röka inne på museet och på hela museiområdet utomhus. Askoppar finns vid parkeringen. Rökförbudet gäller även så kallade e-cigaretter.

Allergi

Damm och starka dofter kan förekomma i samband med produktion av en ny utställning, vilket sker ett par gånger per år. Kontakta museet innan ditt besök om du är orolig. Rengöringsmedel och tvålen på toaletterna är oparfymerade. Det finns inga allergiframkallande eller starkt doftande växter i museet.

Det är inte heller tillåtet att ta med djur, som till exempel hundar, in i museet. Undantaget är assistanshundar.

Assistanshund

På Flygvapenmuseum är din ledarhund och certifierade servicehund välkommen in – meddela ditt besök i receptionen. Säg till personalen om det är något vi kan göra för att underlätta ditt och hundens besök på museet.

Bildstöd och AKK

För dig som behöver alternativ eller kompletterande kommunikation (AKK) finns två typer av bildstöd på museet, BLISS och Widgit. Symbolerna i Flygvapenmuseums BLISS- och Widgit-kartor ger en överblick över begrepp och ord som förekommer på museet. De fungerar som stöd för förståelsen av utställningarna. Några av symbolerna är framtagna särskilt för Flygvapenmuseum.

Du kan ladda ner dokumenten härifrån:

Trygga besök

När vi nu öppnar upp museets verksamhet igen, så har vi vidtagit åtgärder i syfte att begränsa smittspridningen avseende coronaviruset. Detta för att skapa en trygg och säker miljö för såväl medarbetare som besökare. Läs mer om ert Trygga besök här.

Länkar till andra sidor med relaterad information