Praobloggen - Grumman Goose

Under vecka 45 har Anton varit praktikant på Flygvapenmuseum. Anton har fått se museets olika avdelningar men framförallt har han varit på samlingsenheten och kollat på deras arbetsuppgifter. En av sakerna som våra praktikanter får göra är att skriva en artikel - denna gång om TP 81 Grumman G-21A Goose.

Grumman Goose var (och fortfarande är) ett amerikanskt amfibieflygplan. Den hade en max hastighet på 324 kilometer i timmen. Vingbreddenen var 15 meter och längden på planet var 12 meter. Totalt byggdes det 345 plan.

Grumman Goose var skapat av en man som hette Leroy Grumman. Leroy föddes den fjärde januari 1885 i New York och var en Aeronautisk ingenjör.

Grumman Goose var ett sjöflygplan, där underdelen liknar en båt och överdelen är ett flygplan. Det gör det möjligt att landa på vatten och land. Ombord på planet fanns det sex sittplatser - två för piloterna och fyra till passagerarna. Det fanns också en toalett ombord. Den flög för första gången den 29 maj 1937. Piloterna hette Bud Billies och Robert Hall.

I det svenska flygvapnet gav den betäckningen TP-81. Den blev målad orange och användes som ambulansflygplan.

I mars 1952 fick Frankrike ett dussin Grumman Goose och de fick fem till 1954. De slutade att använda planet 1961.

Storbritannien beställde 50 Grumman Goose 1939, men fick bara 45 stycken - resterande fem gick till USA. USA var landet som använde Grumman Goose mest och för det mesta användes det som kustbevaknings flygplan. Den användes också inom den amerikanska armén, som fick planen i november 1938.

Här kan ni läsa mer om Flygvapenmuseums TP 81 Grumman G21-A Goose.

Kommentera