J-11_Stefan-Kalm.jpg

J 11

Fiat C.R.42

När krigshotet växte i slutet av 1930-talet behövde Sverige förstärka flygvapnet. Ett av de flygplan som köptes var Fiat C.R.42.

Det svenska flygvapnet fick bekymmer när andra världskriget bröt ut. Sverige behövde rusta upp flygvapnet, framför allt jaktflyget, men flera länder hade infört exportförbud av krigsmaterial. Tillgången på flygplan var därför begränsad. Så när Italien visade intresse för att sälja, lade Sverige en beställning på totalt 120 jaktflygplan av modellerna Regiane Re 2000 Falco I och Fiat C.R.42.

Fiat C.R.42 fick beteckningen J 11 i det svenska flygvapnet och användes framför allt som jaktflygplan, men också för spaning. Piloterna gillade flygplanet, men det var redan vid den här tiden föråldrat. Den bristfälliga kvaliteten gjorde att de flesta av flygplanen snabbt skrotades.

I dag finns bara några få flygplan av typen bevarade i världen, ett av dem är Flygvapenmuseums J 11. Det togs ur tjänst i mars 1945 och överfördes till de flyghistoriska samlingarna på Malmen.

Individnummer

2543.

Märkning

9.

Kuriosa

Efter Sovjetunionens angrepp på Finland i november 1939 engagerade sig kyrkoherden Isaac Been för Finlands folk. Vid en högmässa förkunnade han: ”Vad Finland egentligen behöver är jaktflygplan! Och djävulen skall fördrivas med jaktflygplan!” Det blev startskottet för en insamling för att köpa tolv Fiat C.R.42 till Finland. Sju miljoner kronor samlades in, men innan flygplanen hann levereras tog det finska vinterkriget slut. Då hade Finland större behov av pengar än av flygplan, så Sverige behöll flygplanen och de användes som spaningsflygplan.

Decimal: 58,409822, 15,524295    

Laddar lista...

bannerblock_nyhetsbrev3.jpg

Vad är på gång i museet? Anmäl dig till nyhetsbrevet!