Saab 37 Viggen

Minnesinsamling

Har du arbetat med Saab 37 Viggen? Nu kan du se till att dina minnen av flygplanet blir bevarade.

Stor, bullrig, snygg, läcker, grym, bäst, dyr, borde enligt somliga blivit en plog... Tankar och omdömen om Saab 37 Viggen är många. Oavsett om du kommit i kontakt med Viggen som pilot, tekniker, värnpliktig eller något helt annat är dina minnen del av ett värdefullt kulturarv. Skriv till Flygvapenmuseum och berätta!

Särskilt intressanta är berättelser som berör Flygvapenmuseums egna bevarade flygplan, men även andra historier med Viggen i huvudrollen är välkomna.

Om Saab 37 Viggen

Stridsflygplanet Viggen tillverkades mellan åren 1970 och 1990. Sista flygningen i aktiv tjänst skedde vid en avslutningsceremoni med två flygplan från Norrbottens flygflottilj F 21 den 25 november 2005. Genom åren har flygplanen hamnat på museer runt om i Sverige och världen.

I dag är reglerna kring hanteringen av avvecklade stridsflygplan mer strikta. Försvarsmakten ska äga flygplanen och kan överföra ägandet till Flygvapenmuseum. Flygvapenmuseum kan i sin tur låna ut dem till andra museer. Det är skälet till att Flygvapenmuseum äger 43 exemplar av Saab 37 Viggen i olika modeller, många väl bevarade och några i sämre skick.

Länkar till andra sidor med relaterad information

bannerblock_nyhetsbrev3.jpg

Vad är på gång i museet? Anmäl dig till nyhetsbrevet!