Klotter på flygplan!

Min första resa med Flygvapenmuseums lastbil gick till Stockholm och Tullingen. Där har skickliga yrkesmän tagit hand om vår Italienska jaktflygbåt Macchi M.7. Skrov och vingar har fått sig en välbehövlig genomgång och motorn har renoverats.

Vår Macchi byggdes antagligen 1918 och kom till Sverige 1921. Under renoveringen har man rensat vingar och flygkropp från gamla färglager. På det sista lagret fanns de italienska märkningarna som berättar att flygplanet antagligen var med i slutet av första världskriget.

Men det mest märkliga fyndet under renoveringen var klottret! På insidan av flygkroppen hade någon klottrat Pace e non piu guerra vilket betyder Fred och inte mera krig. Antagligen skrivet av en krigstrött hantverkare på varvet Baglietto som byggde de flesta skroven åt Macchi. Men inte nog med det. Över fredsklottret hade någon skrivit Wer hat dieses geschrieben? Vem har skrivit detta? Den tyska texten är skriven upp och ned, tydligen genom ett hål som tagits upp i kroppens översida vid någon reparation. Enligt renoveringsgänget fanns både tysk och österrikisk personal vid Centrala Verkstaden Malmslätt CVM.

Att en systermaskin till vår Macchi M.7 vann Schneider Throphy 1921 med en snitthastighet på 189,66 km/h gör inte berättelsen om jaktflygbåten sämre.

I Svensk flyghistorisk tidskrift 3-2015 finns en bra artikel om renoveringen.

Kommentera