Flygets teknikutveckling

Starkare, snabbare, högre, lättare och säkrare – fördjupa dig i 1900-talets flygtekniska utveckling! Den har gått i en hisnande fart.

Följ förändringarna i form, funktion och prestanda, från tidiga propellerflygplan till dagens moderna stridsflygplan. I utställningen ser du bland annat en prototyp av JAS 39 Gripen, den flygplanstyp som flygvapnet använder i dag, segelflygplanet SE 104 DFS Weihe A-3 och det första svenskdesignade jetflygplanet Saab J 21R.

Utställningen lyfter fram utvecklingen inom en rad teman, som aerodynamik, räddningssystem, kommunikation och radar. Små och stora föremål illustrerar de tekniska framstegen och hur de kom till praktisk nytta i flygvapnet. Förutom flygplan finns här sådant som raket- och katapultstolar, flyghjälmar, vapen, en kryptograf och ett flertal kraftfulla motorer.

Prova på

Helikoptern HKP 1 Vertol 44A, som fått smeknamnet Bananen på grund av sin avlånga form, står öppen för besökare. Klättra in, sätt dig på ett passagerarsäte och lyssna på hur den lät i luften. Fler ljud hittar du vid väggen Lyssna där mullret från 30 olika flygplan finns samlade. Hör du skillnaden mellan propeller- och jetflygplan?

Vid multimediastationerna i utställningen kan du fördjupa dig i ljudinspelningar, bilder och arkivfilmer på utställda flygplan.

Fler utställningar